Varusteet

Pilkkihaalarit tiellä pitää

Ulkokuvauspäiviä varten kannattaa pohtia varusteita hieman etukäteen, koska kauppaan ei metsästä pääse ja 12-tuntinen päivä märissä sukissa näkyy lopputuloksessa.
Ensimmäiseksi ei kannata sännätä kauppaan vaan sukuloimaan. Löytyykö suvusta pilkkimistä, metsästystä tai veneilyä harrastavilta eno? Hiekkalaatikkovartiosta vapautettu perheenäiti? Lasketteluharrastuksesta luopunut serkkupoika? He ovat todennäköisesti varusteensa ankarissa oloissa testanneet ja parhaimpiin päätyneet. Soita, kysy, lainaa. Mökkiullakoilta löytyy häpeällinen määrä käyttämättä jääneitä harrastevarusteita lasketteluhaalareista moonbootseihin. Asusteiden, tai niiden käyttäjien, ulkonäöllä tai koolla ei ole mitään väliä, pääasia että työryhmä pystyy toimimaan. Sateessa, tuulessa, pimeässä, pakkasessa.

Säätila tänään

Helsingissä tuulee ja sataa kahdeksan kuukautta vuodessa
Sääennusteesta huolimatta kuvauksiin mukaan aina sadevaatteet. Tarvittaessa niitä voi käyttää suojavaatteina, kun työskennellään vatsallaan soralla, kuljetaan heinikossa tai muuten haastavissa olosuhteissa.

Ninjat tulee

Kuvauspukeutumisessa on muutamia käytäntöjä, jotka helpottavat kaikkien työskentelyä.

Heijastavissa pinnat ovat kuvausten kannalta haasteellisia, sillä niissä usein näkyy koko työryhmä kalustoineen. Ryhmän poistaminen pinnoista jälkituotannossa on työmaa, jota ei kannata jättää kenellekään.  Autot, peilit, ikkunat paljastavat armottomasti suurella kankaalla kaikki tarinaan kuulumattomat henkilöt. Mustaa päälle ja mattamustaa kangasta kaksikymmentä metriä mukaan.

Löytyy myös koulukuntaa, jotka mustien vaatteiden sijaan käyttävät esim. oransseja haalareita. Perusteena on, että jos se oranssi haalari näkyy heijastavassa pinnassa, niin kyllä se koko muukin ryhmä siellä on. Sitä ei vain näe siitä pienestä monitorista.

Hiljaiset mustat vaatteet ja kengät

Vaatehifistelyn ammattilaiset eli äänittäjät usein panostavat äänettömiin kenkiin ja ei-kahiseviin asuihin. Samoin kuin näyttelijät, he liikkuvat ja puomittavat usein näyttelijän kävelyn mukana. Kukaan ei halua poistaa nahkatakin natinaa, tekokuitupaidan sähköistä napsahtelua tai tuulitakin kahinaa iltapuhteenaan muuten valmiista äänestä.

Korut jää kotiin

Sormukset, korut, hupparin narut ja muut roudatessa laitteisiin takertuvat irto-osat kannattaa poistaa, piilottaa tai jättää kotiin. Kohmeisilla sormilla, väsyneenä virheliikkeet moninkertaistuvat ja havereita sattuu helposti.

Kerrospukeutumisen ABC

Aluskerros= Merinovillakalsarit ja paita. Siirtävät kosteutta iholta ja lämmittävät. Puuvillaiset alusasut ensin roudatessa kostuvat ja sitten niissä paleltuu seisoskellessa . Merkintä 100% merinovillaa aluskerrokseen, löytyy partioaitoista ja urheiluliikkeistä.
Välikerros= Villa- tai fleece pusero + verryttelyhousut. Vaatteet, joissa kehtaa liikkua ihmisten seassa pilkkihaalarin riisumisen jälkeen. Ota mukaan farkut mukaan kassiin, puristavat ja eivät lämmitä välikerroksessa.
Kuorikerros= Pilkkihaalarit. Paremmat kuin lasketteluvarusteet, koska selkään ei pääse tuulemaan kumartaessa tai istuessa. Jos ostat lasketteluhousut, valitse korkeavyötäröiset henkseleillä.
Sadeasu= Meren läheisyydessä muovikin kastuu eli aina mukaan sadehousut (Etolasta) ja -takki. Pitää tuulta ja lämmittää nopeasti. Huono ainoana kuorikerrosvarusteena, koska estää kosteuden haihtumisen ja kylmentää kehon nopeasti.
+ Untuvakerros tai lämpöpeitto. Makuupussi, armeijapeitto, pitkä untuvatakki, tms taukovaate autoon tai kassiin mukaan
+ Makuualusta / istuma-alusta. Kuvauskaluston säätämiseen kentällä, solumuovi tai pressu. Ilman alustaa ruuvit ja mutterit katoavat nurmikolle
+ Kenttäjakkara. Istumiseen, kaluston säätämiseen, ruokailun ajaksi ja tavaroiden laskutasoksi. Yhdistelmiä reppu+jakkara löytyy.

Check-list

  • Aluskerros: alusvaatteet ja merinovillahousut + paita
  • Välikerros: fleece ja verryttelyhousut 
  • Pilkkihaalarit tai toppahousut ja takki 
  • Sadevarusteet
Tammikuun loppuun saakka kaupat liimailevat -70% alennuslappuja ikkunoihin ja sen jälkeen tavara vaihtuu kevätmallistoksi. Seuratkaa lasketteluvaate etc. tarjouksia. Suomessa on noin kolme lämmintä päivää heinäkuussa eli pilkkihaalareita tarvitsette varmasti kuvauksissa toisenkin kerran. Näitä vaatteita löytyy varmasti myös UFF:in 2e laareista, vetää niihin vain Goretex-suihkeella uuden pinnoitteen.
Ostospaikkoja: Motonet, HongKong, K-rauta, Loukko, erä- ja kalastustarvikeliikkeet.
  • Pipo ja karvalakki. Tiheään neulottu, tuulenpitävä tai kaksikerroksinen pipo. Mukavuutta lisää sisäpuolelle korvien kohdalle ommeltu fleece-kaistale (usein laskettelupipoissa), materiaaleista vähiten kutittava on merinovilla. Karvalakit ja kypäräpäähineet suojaavat myös posket eli ovat erinomaisia päähineitä kuvauksissa.
  • Hattu tai lippalakki, joka varjostaa silmiä. Kun käytetään isoja valoja tai kuvataan vastavaloon, kuvan/monitorin näkee paremmin, kun lippa leikkaa pois valonlähteen. Suojaa myös jäätävältä päänsäryltä, joka tulee tuntikausien katsomisesta valonlähteeseen.
  • Tuubikauluri. Toimii paremmin kuin kaulaliina, joka saattaa tarttua kraanaan, jalustaan, autonrattiin ja sitä joutuu korjailemaan ja kohentelemaan. Tuubikauluri on helppo nostaa kasvoille tuulen ja pakkasen suojaksi.
  • Käsineet. Kaluston operointi on haastavaa lipsuvat lapaset kädessä ja kalastajan käsien verenkierron karaisuun menee noin 40 vuotta. Kahdet tai kolmet hanskat mukaan: roudaamisessa pukinnahkahanskat ovat pidon ja lämmön vuoksi parhaat. Lämmittelyä varten haalarin taskuihin lammasvuoriset pilkkirukkaset. Valomiehillä työhanskat ovat pakolliset: polttimoa vaihdettaessa käsistä jää rasvaa, joka voi räjäyttää sen. Kaapelivetoja juoksutetaan lumihangessa ja lamput ovat kuumia eli minimissään näppylähanskat käteen.
  • Sukat ja villasukat
– yhdet sukat taskuun, jotta vaihto onnistuu lennossa
– kaksi jalkaan sopivaa muovipussia ja yksi muovipussi taskuun märkiä sukkia varten
– jos kengät kastuvat jalkaan vedetään ensin sukat, sitten muovipussit ja vasta sitten märät kengät
Muotoon ommellut merinovillasukat lämmittävät kosteanakin. Yöksi kannattaa varata kuivat villasukat.
  • Kengät: kumisaappaat ja goretexit
– vaihtokengät kassiin kastumisen varalta
– Goretex talvikengät (kesälläkin). Kuvauspaikoilla seisotaan tuntikausia jäällä, sohjossa, lätäkössä tai muuten haastavissa olosuhteissa. Kannattaa kantaa mukanaan sisä- ja ulkokenkiä, mukaan vähintään kumisaappaat.

Mitä muuta? 

Aurinkorasva. Talvellakin palaa vähintään nenä.
Hyönteismyrkky. Punkki-, mäkärä -suihke ja kyypakkaus. Jos olet allerginen, näytä yhdelle työryhmän jäsenistä miten Epipen -kynä toimii.
Särkylääke. Kuvausten kysytyin tuote.
Otsalamppu. Laitteistossa ja lokaatiossa on aina  asioita joiden fiksaamiseen tarvitaan kaksi kättä.
Leatherman, nippusiteet ja roudarinteippiä. Kaikkeen säätämiseen rajaton määrä kassiin.
Ladattu varavirtalähde.
Oma suklaa tai muu palkinto. Haasteellisissa olosuhteissa jaksaa paremmin, kun välillä juolahtaa mieleen kassissa odottava suklaapatukka, kuivat sukat tai muu mieltä lämmittävä asia.
Ratkaisukeskeinen ja hyväntuulinen asenne. Näillä pärjää ääriolosuhteissa ja kutsutaan keikalle toistekin.
Mainokset