Media-alan sopimukset ja tekijänoikeudet

Media-alan sopimuskäytännöt

Mikä on media-ala?
Sopimuksia valvovat liitot määrittelevät media-alan tekijöiden, työtehtävien ja tuotosten kautta. 

Teme edustaa esittävien taiteiden, media- ja av-alojen työntekijöitä, taiteilijoita ja itsensätyöllistäjiä. (Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto eli Teme ry)

SET on ammattiliitto ja kulttuurijärjestö, joka edustaa laajasti elokuva- ja tv-työtä. SETin jäsenet työskentelevät pitkien elokuvien, lyhyt-, dokumentti-, video- ja mainoselokuvien sekä tv-ohjelmien tuotannoissa. (Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät eli SET ry)

Media-alan yritykset toimivat kustantamisen, painamisen ja radio- ja televisiotoiminnan sekä muun muassa jakelutoiminnan aloilla. (Medialiitto ry)

Mitä tarkoittaa termi sopimuskäytäntö yleisellä tasolla?

 • Alalle vakiintunutta tapaa tehdä suullisia tai kirjallisia sopimuksia

Liitot valvovat:

 • noudattaako työnantaja liittojen antamia ohjeita esim. palkoista ja tekijänoikeuksista?
 • poikkeaako tekemäsi sopimus alan sopimuskäytännöstä eli tehtiinkö sinun kanssasi erilainen sopimus kuin muiden samaa työtä tekevien kanssa?

Mitä sopimuksia media-alalla tehdään?
TEME sivuilta löytyvät työehtosopimukset

 • elokuva- ja televisiotuotantoon
 • freelance -taiteilijoille

Sekä työsopimusmallit  ja palkkataulukot elokuva- ja televisiotuotannoissa työskenteleville.

Kevytyrittäjyys ja itsensätyöllistäjät 

Kevytyrittäjä on laskutuspalvelun kautta itsensä työllistävä henkilö. Kevytyrittäjä termi kuvaa hyvin henkilön työskentelytapaa. Hän toimii varsin itsenäisesti, eli hankkii omat asiakkaansa, määrittelee työnsä hinnan sekä päättää milloin työt tekee. Tämä on työn yrittäjämäinen osuus. (Ukko.fi)

Lainsäädännössä ei ole käsitettä kevytyrittäjä. Kyse on kevytyrittäjän ja laskutuspalvelun välisestä laillisesta sopimuksesta. Laskutuspalvelut perivät ns. kevytyrittäjiltä myös työttömyysvakuutusmaksuja, vaikka heille ei muodostu työttömyysturvaa. (Yrittäjät.fi)

Suomalaisia laskutuspalveluja

Omapaja
Eezy
Ukko.fi
Odeal

Valokuvaajan sopimukset

Mitä tarkoittaa näytön ammattitaitovaatimusten kohta ”tuntee keskeiset media-alan sopimuskäytännöt työnsä edellyttämässä laajuudessa”?
Tee asiakkaan kanssa seuraavat sopimukset valokuvan käytöstä ja hinnasta ennen työn aloittamista:

Mediapankit

Mediapankkien ansaintalogiikka on toisenlainen: lataat kuvia, ääntä tai videoklippejä mediapankkiin tarjolle ja rahat tilitetään PayPal -tilillesi käytön mukaan. Jokaisesta asiakkaan latamasta kuvasta menee prosenttiosuus mediapankille.

Pond5
AdobeStock
Shutterstock
Dreamstine
Gettyimages

Kansainväliset mediapankit toteuttavat omia sopimuskäytäntöjään. Mediapankit määrittelevät itse mitä kuvassa saa näkyä, miten oikeudet siirtyvät sille, mitä kuvan käytöstä maksetaan ja kuka sen omistaa.

Esimerkkejä Gettyimages mediapankin sopimuksista
Model and property release
Copyright

Somen kuvapalvelut ja mikroblogit

Sosiaalisen median ansaintalogiikka toimii toisin kuin perinteisellä valokuvauksella. Luo näyttävä Instagram tai Pinterest -tili, hanki seuraajia ja myy viestintä-alan toimistoihin.

Yleensä kuvien tekijänoikeudet ovat sillä taholla, jonka sivulla kuvat sijaitsevat. Luodessasi käyttätunnusta usein hyväksyt myös samalla käyttöehdot eli luovutat teoksesi käyttöoikeudet Twitterille, Facebookille, Instagramille, YouTubelle, Vimeolle, Pinterestille ja LinkedInille. Kuvan tekijänoikeudet säilyvät sinulla mutta kuviasi, videoitasi ja musiikkiasi todennäköisesti voidaan käyttää em. yritysten markkinoinnissa lupaa kysymättä ja asiayhteydestä sinulle ilmoittamatta.

Instagramin käyttöehtojen mukaan kuka tahansa voi jakaa julkisen päivityksen (kuvan). Asiassa on kaksi puolta: toisaalta teokset leviävät tehokkaasti mutta minne?

Tekijänoikeus yleisesti Suomessa

Tekijänoikeus kohdistuu aina henkilölle (ei yritykselle tai koululle). Tekijänoikeuden kohteena on kirjallinen tai taiteellinen teos. Suojan saamiseksi teoksen tulee ylittää ns. teoskynnys eli yltää teostasoon. Suojattu teos on tekijänsä luovan työn omaperäinen tulos.

Tekijänoikeus syntyy kun teos on luotu. Tekijänoikeuden saaminen ei edellytä rekisteröintiä, ilmoitusta tai muunlaisen muotovaatimuksen täyttämistä. Tekijänoikeus ei suojaa aihetta, ideaa, metodia, periaatetta, tietosisältöä tai juonta. Tekijänoikeus tuottaa tekijälle sekä taloudellisia että hänen henkilöönsä liittyviä oikeuksia.
Finlex

Teoksen julkaisuoikeudet

 • Kertajulkaisuoikeus: Kertajulkaisuoikeuden nojalla teos saadaan julkaista yhden kerran sovitussa välineessä.
 • Ensijulkaisuoikeus: Teosta ei saa aikaisemmin julkaista muualla.
 • Yksinoikeus: Tekijä ei voi enää luovuttaa teosta julkaistavaksi muualle tai julkaista sitä itse.
 • Jatkuva käyttöoikeus: Teosta saa käyttää sovittuun tarkoitukseen useampia kertoja.
 • Kaikki oikeudet: Tekijä luovuttaa kaikki kaupalliset oikeudet teokseen. Selvyyden vuoksi on syytä mainita, sisältyykö luovutukseen oikeus luovuttaa oikeudet edelleen kolmannelle sekä teoksen muunteluoikeuden rajat. Moraaliset oikeudet pysyvät tekijällä. Suomen journalistiliitto 

Valokuvan käyttöoikeudet ja tekijänoikeudet

 • Mitä oikeuksia kuvasi käyttöön luovutat asiakkaalle? Valokuvan käyttöoikeudet 
 • Mainitse luovutettavat oikeudet lähettämässäsi laskussa. Toimeksiantaja hyväksyy luovutuksen laajuuden maksaessaan laskun. (Lähde: Valokuvaajaksi.fi)

Valokuvaajaksi.fi

Suomen Freelance-journalistit 

Kopiosto ja av-tekijän oikeudet

Kopiosto on suomalainen tekijänoikeusjärjestö, joka valvoo alan av-alan tekijöiden etua sekä kerää ja tilittää heille korvauksia. Jos toteutat taiteellisia tuotantoja tuotantoyhtiölle, sinun kannattaa ensin liittyä alan liittoon (esim. Teme ry) jotka ovat Kopioston jäsenjärjestöjä. Sen jälkeen voit tehdä Tekijänoikeussopimuksen Kopioston sivuilla. Tekijänoikeusopimuksessa av-tekijä yksilöidään eli hän  voi ilmoittaa tekevänsä sopimuksen esim. kuvaajan ja ohjaajan ominaisuudessa.
Tekijänoikeussopimus Kopiosto

Hyödyt ja seuraukset
• Tekijänoikeussopimuksessa määritellyt oikeudet eivät voi enää siirtyä av-tekijältä kolmansille osapuolille, eikä av-tekijä voi solmia muita sopimuksia av-tekijäjärjestölle siirtämiensä yksinoikeuksien osalta.

• Av-tekijällä on mahdollisuus saada Kopioston kautta korvauksia teostensa käytöstä mm. sellaisilta käyttöalueilta, joilta ei tällä hetkellä kerätä lainkaan korvauksia av-tekijöille. Tällainen käyttöalue on esimerkiksi julkinen esittäminen. (Lähde: Kopiosto.fi)

Työturvallisuus

Työturvallisuudessa pyritään vähentämään työtapaturmia, vaaratilanteita ja haitallista kuormittumista. Työsuojeluviranomaiseen voit ottaa yhteyttä työsuojeluviranomaisen tehtäviin kuuluvissa työpaikkojen työympäristöasioihin, työoloihin ja työsuhteen ehtoihin liittyvissä asioissa.

 • vastaa asiakas- ja viranomaisaloitteisesta työsuojeluvalvonnasta
 • selvittää vakavien työtapaturmien, ammattitautien ja työperäisten sairauksien syitä sekä toimii niiden ehkäisemiseksi
 • suorittaa tuotevalvontaa
 • osallistuuu työrikosten käsittelyyn

Työsuojelu.fi 

Työturvallisuuslaki

Työsuojelulainsäädäntö

Työntekijän terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia koskevat keskeiset säädökset ovat Finlexissä. Suomen perustuslain mukaan julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta. Työnantaja huolehtii työntekijän turvallisuudesta ja terveydestä.

Lisää työsuojelulain säädöksiä: Työsuojelusäädökset

 

Musiikki: Gramex

Gramex ry. on esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys.

Creative Commons -käyttölupa ja oikeuksien jakaminen 

CC-lisenssi auttaa tekijöitä säilyttämään tekijänoikeutensa antaen samalla muiden kopioida, levittää, välittää, esittää ja muuten käyttää heidän teoksiaan epäkaupallisesti.

Valitse teokseesi sopiva lisenssi
Merkitse teos valitsemallasi lisenssitunnuksella
Videon loppuun liitettävät lisenssitunnukset

Creative Commons mediapankki

Stadin aikuisopiston tuotantojen tekijänoikeudet

Edu-lisenssillä toimivien ohjelmien avulla ansaintamielessä tehtävien töiden tekeminen on oppilaitoksessa kielletty. Stadin aikuisopisto ei vuokraa kalustoa tai tiloja yksityisille tai yrityksille mutta tukee ja kannustaa ensimmäisen demon, harjoituselokuvan tai muun asiakastyön tekemistä. Mahdolliset festivaalipalkinnot ja muut tuotot opiskelija tai opiskelijaryhmät saavat pitää itse.

Produktiokappaleen omistusoikeus
Stadin aikuisopiston kustannuksella ja ohjauksessa tehdyn produktiokappaleen omistaa Stadin Aikuisopisto. Opiskelijan omalla kustannuksella tehdyt produktiokappaleet omistaa opiskelija. Tulkinnanvaraiset tapaukset ratkaistaan tapauskohtaisesti.

Arkistointi ja levitys
Stadin aikuisopistolla on oikeus käyttää opiskelijatuotantona tehtyjä teoksia opetus-, tutkimus- tiedotus-ja markkinointitoiminnassa. Tilaustöiden omistus- ja tekijänoikeuskysymyksistä sovitaan tilaajan ja oppilaitoksen välillä ja varmistetaan että aineistossa näkyvät henkilöt ovat antaneet siihen suostumuksensa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s