TOP-job eli työssäoppimaan ulkomaille?
Työssäoppimisjakso on osa opintosuunnitelmaa eli voit suorittaa kaikki tutkinnonosat myös ulkomaalaisessa alan yrityksessä. Jakson minimipituus on neljä (4) viikkoa. Mitä kannattaa tehdä?
Hakulomake löytyy Stadin ammattiopiston kansainvälisen toiminnan sivustolta oikeasta ylälaidasta. Sähköisen lomakkeen viimeinen palautuspäivä on kaksi kertaa vuodessa:
a) Tulevan kevään hakua varten syyskuun lopussa
b) Tulevan syksyn hakua varten helmikuun lopussa
Oppilaitoksen apuraha Media-alan ammattitutkinnolle
Oppilaitoksen apurahan voit saada:
- max kahdeksan (8) viikon ajanjaksolle
- majoituskustannuksiin
Korotettu opintotuki
Jos jakso kestää yli kuukauden (5 vkoa), voit hakea ulkomaanjakson ajalle korotettua opintotukea. Varmista vuosittainen tilanne suoraan Kelasta. Hakemukseen liitetään opiskelutodistus ulkomaan työssä oppimis -jaksosta.
Mitä opiskellaan?
Qualification: Further Qualification in Audiovisual Communication
Study programme: Study Programme in Audiovisual Communication
Lomakkeet
Täydennä hakemukset tietokoneella word-ohjelmalla (kynällä täytetyt hakemukset eivät kelpaa). Hakemuksessa on wordin sisällä exel-taulukko, joka tulee näkyväksi ja aukeaa vain koneilla missä on MS-Office -paketti.
- Learning agreement -lomakkeessa täytyy olla työpaikan hyväksyntä täytettynä (viimeinen sivu) ennen kuin sen voi lähettää apurahahakemuksen mukana rehtorille hyväksyttäväksi. Pyydä työpaikkaa tulostamaan, allekirjoittamaan, skannaamaan ja lähettämään sopimus sähköpostilla.
Hakukriteerit
- 18 vuoden ikä ja riittävä kielitaito
- työtehtävien on liityttävä opintoihin ja oltava osa opetussuunnitelmaa
- työtehtävien tulee parantaa kieli- ja ammattitaitoa
- kohdemaan ja majoituksen tulee olla turvallinen ja luotettava
- opinnoista on oltava pakollinen tutkinnonosa suoritettuna
- tilanteessa, jossa opiskelija voi majoittua maksutta, apurahan suuruus on puolet kokonaismäärästä
- Euroopan ulkopuolelle haettaessa hakemukset joutuvat erityisharkintaan
Hakeminen
1. Täytä Stadin ammattiopiston sivustolta löytyvä hakulomake
2. Tee LinkedIn- ja digitaalinen portfoliosi englanniksi ja esittelykuntoon. Huomaa, että Linkedin-profiilin saa myös exportattua .pdf -muotoisena ansioluettelona ja sitä voi lähettää sähköpostin liitteenä.
3. Etsi omatoimisesti alan työpaikka ja asunto kohdemaasta.
4. Pyydä työssäoppimispaikan esimiestä täyttämään ”Learning agreementin” viimeinen sivu (pyydä allekirjoittamaan ja skannaamaan sekä lähettämään .pdf -dokumenttina ja kirjepostina takaisin).
4. Täytä omaehtoisen apurahan hakemus
6. Lähetä kaikki kolme (3) lomaketta tutkintovastaavalle.
Myönteiseen päätökseen sisältyy päätös sekä apurahan että ateriakorvauksen määrästä.
Myönteisen päätöksen jälkeen lisää portfolioon sivu ”international” tms. ja pidä työssäoppimisjaksosta blogia. Rahoituksesta 20% maksetaan jakson jälkeen, kun opiskelijan raportti on hyväksytty.
Lisätietoja:
marko.vihanta@edu.hel.fi
tiina.kohonen@edu.hel.fi
Apurahan määrä
Apurahoja on jaossa rajoitettu määrä / vuosi. Apurahan määrä perustuu kohdemaahan ja jakson pituuteen seuraavasti:
Apurahakategoria | 4 viikkoa | lisäviikot |
|
1040 | 150 |
|
920 | 120 |
|
800 | 100 |
|
680 | 95 |
- Euroopan ulkopuolelle suuntautuvissa top-jaksoissa maksimiapuraha on 500e/kk
- Tilanteessa, jossa opiskelija voi majoittua maksutta, apurahan suuruus on puolet kokonaismäärästä.
- Jakson ajalta maksettava ateriakorvaus perustuu vastaaviin maakategorioihin ja se maksetaan kaikilta vaihtopäiviltä:
Kategoria 1 | Kategoria 2 | Kategoria 3 + Kiina | Kategoria 4 |
10,- /pvä | 8,- /pvä | 6,- /pvä | 5,-/pvä |
Lähtövalmistelua
Kun hakemus on hyväksytty ja apuraha myönnetty, hoida seuraavat hommat kuntoon.
Luvat
Tarkista ja hanki mahdolliset luvat ja viisumit ajoissa. Kohdemaahan voi tarvita esim. opiskelu-, oleskelu- tai työluvan tai viisumin (ei vaadita Pohjoismaissa eikä EU-/Eta-maissa). Viisumi ja työluvat anotaan henkilökohtaisesti. Joissakin maissa tai aloilla vaaditaan rikosrekisteriote Suomesta.
Passi
Selvitä tarvitsetko passin vai riittääkö matkustusasiakirjaksi kelpaava henkilökortti. Tallenna passista (tai henkilökortista) kopio esim. sähköpostiin tai dropboxiin. Huomaa, että joissakin maissa passin tulee olla voimassa vielä jonkin aikaa matkan jälkeen.
Vakuutukset
Hanki KELAsta Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Helsingin kaupungin lakisääteinen vakuutus (Pohjola) kattaa työssäoppimispaikassa työaikana ja sinne matkatessa sattuneet tapaturmat. Lisäksi toimialarehtorin myönteisellä päätöksellä opiskelijalle tulee Tapiola-vakuutusyhtiön matkavakuutuksen piiriin, jossa on 24/7 tapaturmavakuutus koko jakson ajaksi. Vakuutusyhtiön yhteystiedot hätätapauksia varten on kirjattu Learning Agreement –harjoittelusopimukseen. Opiskelijalle tulee myös antaa vakuutuskortti mukaansa.
Muut tarpeelliseksi katsomansa vakuutukset kukin opiskelija hoitaa itse esimerkiksi matkatavaravakuutuksen. Se on suositeltavaa, varsinkin jos mukana on kuvauskalustoa.
Matka- ja majoitusjärjestelyt
Osta ja hanki lippu ja majoitus vasta kun hän olet saanut myönteisen apurahapäätöksen. Molemmista on toimitettava tiedot (lentojen pvm ja majoituksen osoite) alan kv-vastaavalle.
Työssäoppiminen ja sen raportointi
Mikäli jakso on Euroopassa, alan kv-vastaava toimittaa opiskelijalle esitäytetyn Europass Mobility dokumentin sähköisessä muodossa; www.europass.fi -> Oppilaitokset -> Europassi liikkuvuustodistus;
Käyttöoikeudet tilataan sähköisesti ennen asiakirjapohjan lataamista ja esitäyttämistä. Ota esitäytetty Europassi liikkuvuustodistus mukaasi muistitikulla (sähköposti / dropbox), josta voit sen noutaa täytettäväksi, tulostettavaksi ja allekirjoitettavaksi. Opiskelija ja ohjaaja allekirjoittavat dokumentin jakson lopussa, kun he tekevät loppuarviointia.
Rokotukset
Mitä rokotuksia ja mitä näytteitä tulee antaa ennen / jälkeen TO-jaksoa? Huolehdit itse rokotussuojastasi. Baltian maihin ja Etelä-Eurooppaan suositellaan otettavaksi gammaglobuliinirokotus pitkien oleskelujen ajaksi. Kaukaisempiin maihin tarvitaan monipuolisempi rokotussuoja.
Apurahan maksu
Apuraha (ja ateriakorvaus) maksetaan kahdessa osassa;
- 80% kun hakemuksesta on tehty myönteinen päätös ja opiskelija on toimittanut nähtäväksi lentoliput ja maksukuitin
- 20% jakson jälkeen kun opiskelijan raportti on hyväksytty.
Hakemuksen hyväksymisen jälkeen vaihdon peruutus on mahdollista tehdä kuluitta vain pakottavista syistä kuten vakavissa sairastapauksissa tai läheisen kuoleman johdosta. Muussa tapauksessa vaihtonsa peruuttanut tai keskeyttänyt sitoutuu palauttamaan hänelle maksetut apurahat sekä korvaamaan oppilaitokselle peruutuksesta tai keskeytyksestä aiheutuneet ylimääräiset kulut.
Pankki- ja raha-asiat
Selvitä jo kotimaassa omasta pankistasi mahdollisuus käyttää pankkikorttia kohdemaassa, tai jokin muu rahansiirtomahdollisuus. Ota mukaan riittävästi käteistä rahaa ensimmäisten päivien kuluja varten.
Jakson aikana
Keskustele työpaikalla ohjaajan /esimiehen kanssa oppimistavoitteistaan. Huolehdi, että ulkomainen työpaikkaohjaaja täyttää Europassi liikkuvuustodistukseen tehdyt työtehtävät ja opitut asiat (kohta 5A), ja että työnantajan edustaja myös allekirjoittaa liikkuvuustodistuksen sivuille 2 ja 3. Opiskelijan tulee pitää yhteyttä TOP-ohjaajaansa kotimaassa sovitusti
Jakson jälkeen
Palauta
- Majoituksen maksukuitti / maksukuitit kv-vastaavalle
- Europassi liikkuvuustodistus kv-vastaavalle (joka ottaa siitä kopion ja palauttaa alkuperäisen opiskelijalle)
- Työssäoppimisen raportti top-ohjaajalle
- Vapaamuotoinen raportti kv-vastaavalle
Apurahan loppumaksatuksen edellytyksenä on edellä mainittujen raporttien ja dokumenttien palauttaminen.
Opiskelijaa voi pyytää kertomaan kokemuksistasi ulkomailla eri tilaisuuksissa tai osallistumaan Stadin ammattiopistoon saapuvien ulkomaalaisten opiskelijoiden tutor-ohjaukseen omien mahdollisuuksiensa mukaan.