Hakuinfo

Tervetuloa Arabiaan!

Media-alan ammattitutkintoa opiskellaan Helsingin Arabiassa osoitteessa Muotoilijankatu 3. Oppilaitoksemme nimi on Stadin ammattiopisto ja aikuisopisto.

Hakutiedote

 • Hakuaika on 19.2.-12.3.2019 ja haku tehdään täyttämällä lomake Opintopolku -järjestelmässä. Kirjoita Opintopolun hakukenttään ”Media-alan ammattitutkinto” ja valitse Helsingissä (Stadin aikuisopisto) tapahtuva koulutus.
 • Tutkinnon näyttöjen hinta on 800e ja summa maksetaan kerralla opintojen alkamisen jälkeen.
 • Hakuajan päättymisen jälkeen valitsemme haastateltavat ennakkotehtävien ja hakemuksen perusteella. Ohjeet ennakkotehtävän tekemiseen ovat tämän sivun lopussa eli tehtävät voit aloittaa vaikka heti.
 • Lähetämme sähköpostilla kutsun vain haastatteluun valituille noin 40:lle hakijalle. Haastattelemme  hakijat huhti-toukokuussa ja tiedotamme valinnasta kaikille hakijoille toukokuun loppuun mennessä.
 • Aloituspäivä on ma 12.8.2019 klo 16.30 auditoriossa 1krs. Katso tarkempi ohjelma näiltä sivuilta

Tammikuussa 2018 aloittaneen luokan ryhmäluku on täynnä. Opetusluokkamme ja – kalusto on mitoitettu 18:lle opiskelijalle eli otamme uusia opiskelijoita vain jos paikkoja vapautuu. Hakijoita tutkintoon on noin viisinkertainen määrä.

Media-alan ammattitutkinto 800e 

Media-alan ammattitutkinto antaa hyvät valmiudet viestinnän alan eri ammatteihin ja jatko-opintoihin. Voit toimia elokuva- ja tv-tuotantojen sekä markkinoinnin erilaisissa tehtävissä.  Meiltä valmistuneet toimivat valokuvaajina, tuotantopäälliköinä-, apulaisohjaajina, elokuvaajina, kamera-assistentteina, leikkaajina tai äänittäjinä. Opiskelu vaatii omatoimisuutta, vastuullisuutta ja täsmällisyyttä, sillä alalle ovat tyypillistä freelancer-työsuhteet.

Mitä opiskellaan?

Tutustu tutkinnon perusteisiin Opetushallituksen sivuilla tai lataa dokumentti Media-alan ammattitutkinto / tutkinnon perusteet 1.1.2018.

Hinta 800e

Tutkinnon kokonaishinta on 800e. Lasku tulee kotiosoitteeseen ja suoritettu maksu on edellytys tutkintotodistuksen saamiselle. Maksuaikataulusta voi sopia Talouspalvelun (TALPA) kanssa heti kun saat laskun kotiin. Jos opinnot keskeytyvät, hintaa ei hyvitetä.

Opintojen kesto 1,5 vuotta

Järjestämme lähiopetusta noin puolentoista vuoden ajan. Opintojen kesto riippuu aikaisemmasta koulutuksestasi, osaamisen tunnustamisesta tai aikaisemmista suoritetuista tutkinnoista.

Koulutuksen sisältö ja ajankohdat

Lähiopetus järjestetään ma-to iltaisin klo 16.30 alkaen. Lisäksi tuotannoissa ja projekteissa menee viikonloppuja ja osittain myös on opetusta päiväaikaan. Koulutus suunnitellaan aina puolivuosittain.

Opintojen alussa varmistetaan kaikilta valokuvauksen, videokuvauksen, valaisun, äänityksen ja ohjelmistojen osaaminen.  Kun tekniset, taiteelliset ja ohjelmistokohtaiset taidot on hankittu tai päivitetty, siirrytään projektityöskentelyyn erilaisissa tuotannoissa. Valmistaudu työskentelemään silloin myös päivällä ja viikonloppuisin.

Tutkinto suoritetaan asiakastöillä, jotka päivitetään omaan portfolioon ja arvioidaan näytössä. Koulutuksen kesto voi vaihdella henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan. Aikaisempin vuosien lähiopetuksen sisällöt löydät arkistosta.

Kalusto

Itsenäistä opiskelua helpottaa, jos käytössäsi on MacBookPro ja järjestelmäkamera. Valokuvauksessa studiokalustomme on yhteensopiva Canon -järjestelmän kanssa ja videokuvauksessa olemme painottaneet Sony-merkkisiin kameroihin.

Saat meiltä opiskelutodistuksen, jolla voit hankkia Adobe Creative Cloud -paketin opiskelijahintaan. Muita hankintoja: videokuvaukseen tarkoitettu nopea muistikortti ja vähintään 1TB tai 2TB tallennin kuvankäsittelyyn ja editointiin. Oppilaitoksella on käytössä Mac-tietokoneet ammattilaisohjelmistoilla, studiot sekä ammattimainen valokuvaus-, kuvaus-, ääni-, ja valokalusto.

Miten haen? 

1. Tee ennakkotehtävät

A)  Pääsykokeiden kirjallinen osuus on LinkedIn -profiili. Katsomme ne läpi ennen kuin päätämme ketä kutsumme haastatteluun.

B)   Tutustu Media-alan ammattitutkinnon sisältöön.  Keskustelemme haastattelussa, miten omat kiinnostuksen kohteesi ja oppilaitoksen tarjoama lähiopetus kohtaavat.  

2. Valmistaudu täyttämään Opintopolku.fi hakemuksen tiedot 

Etsi työ- ja opintotodistukset esille. Hakulomakkeessa tullaan kysymään:

 • Koulutus. Aikaisemmat opintosi (oppilaitos, tutkinto, valmistumisvuosi)
 • Työkokemus. Neljä viimeistä työnantajaa (nimet ja ajanjaksot)

3. Täytä hakulomake

Valmistaudu vastaamaan kirjallisesti kysymyksiin: 

Kerro, miksi haet juuri tähän koulutukseen.

Kerro samalla, onko sinulla muuta valmistavan koulutuksen / tutkinnon suorittamisen kannalta huomioitavaa valintapäätöksen tueksi valitsijoille?

 • Kopioi LinkedIn -profiilin linkki hakemuksesi tähän ensimmäiseksi.
 • Jos sinulla on sähköinen portfolio tai showreel, kopioi tähän myös niiden linkit.
 • Kerro tässä kohdassa mitä alaan liittyvää harrastat: valokuvausta, bänditoimintaa, videokuvausta tai bloggaamista.  Luemme perustelut läpi kun valitsemme opiskelijoita haastatteluun.
 • Kerro onko sinulla ajokorttia
 • Vastaa miten ajattelit rahoittaa opintosi (Kelan opintotuki, Aikuisopintotuki, TE-toimiston tuki, työ, säästöt).

Media-alan ammattitutkinto (1+1+2=4) = 150 osp

Tutkinnon osat
Tutkinto rakentuu vähintään kahdesta (2) pakollisesta ja kahdesta (2) valinnaisesta tutkinnon osasta. Järjestämme lähiopetusta seuraavista tutkinnon osista:

Pakollinen tutkinnon osa (1 kpl)

 • Media-alan toimintaympäristön tunteminen (15 osp)

Osaamisalan pakollinen tutkinnon osa (1kpl) 

 • Audiovisuaalisten tuotantoprosessien hallitseminen (55 osp)

Valinnaiset tutkinnon osat (2 kpl) 

 • Audiovisuaalisen tuotannon suunnittelu (50 osp)
 • Audiovisuaalisen tuotannon toteuttaminen (30 osp)

Voit suorittaa näytön myös kaikista muista valinnaisista tutkinnon osista tai tulla tutkintotilaisuuteen osallistumatta lähiopetukseen. Valinnaisena tutkinnon osana voi suorittaa myös toisen osaamisalan pakollisen tutkinnon osan tai tutkinnon osan toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta.

Opintojen alussa laaditaan HOKS (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma). Lisäksi jokaista tutkintotilaisuutta varten tehdään henkilökohtainen näyttösuunnitelma arvioijille. Samalla määritellään myös lähiopetuksen tarve ja valmistumisaika suhteessa aikaisempaan osaamiseen.

4. Tule haastatteluun

 • Haastattelut alkavat noin kahden viikon kuluttua viimeisen hakupäivän jälkeen
 • Lähetämme vain haastatteluun valituille kutsun sähköpostilla ja samalla linkin Doodle -ajanvarausjärjestelmään. Varaa itsellesi 30 min. haastatteluaika.
 • Haastattelut toteutetaan osoitteessa Muotoilijankatu 3 (Arabia, Stadin aikuisopisto ja ammattiopisto, neuvotteluhuone 2.krs käytävän päässä). Jos ulko-ovi on lukossa, soita ovikelloa tai kouluisännän puhelinnumeroon. Haastattelijoita on kaksi.
 • Ota mukaan virallinen henkilöllisyystodistus ja oikeaksi todistetut kopiot työ-, kurssi- ja opiskelutodistuksista. Emme kopioi tai todista oikeaksi kopioita.
 • Opetuskieli on suomi.
 • Emme järjestä kielikoetta, vaan kielitaito arvioidaan haastattelussa.

Valintakriteerit
Näyttötutkintoperusteisen koulutuksen  valintaperusteet

 • alalle soveltuvuus ja opiskeluun motivoituneisuus
 • ammatillisen tutkinnon puuttuminen
 • opiskeluun riittävä suomenkielen taito
 • perusteltu syy alan vaihtamiseen tai tutkinnon suorittaminen tukee tämän hetkistä työtä/ammattia
 • pääsykokeen kirjallinen osuus (Linkedin -profiili)
 • realistinen mahdollisuus esim. iltaopiskeluun ja opintoihin sisältyvän työssä tapahtuvan oppimisen vaatimiin joustaviin työaikoihin
 • työllistyminen aiemmalle omalle alalle epätodennäköistä
 • täysi-ikäisyys

5. Vahvista opiskelupaikkasi

Vahvista opiskelupaikan vastaanottaminen heti vastaamalla siihen sähköpostiin, jolla sinulle tiedotetaan valinnasta. Tiedota myös välittömästi, jos et voikaan aloittaa opintoja. Samalla kun ilmoitat ottavasi opiskelupaikan vastaan, ilmoita myös miten aiot rahoittaa opintosi (Kela, Aikuiskoulutustuki, TE-toimisto). Opintosihteeri lähettää opintotoimistosta opiskelutodistuksen suoraan rahoittajille .pdf -dokumenttina.

Peruutuspaikat
Tiedotamme peruutuspaikoilla oleville mahdollisimman nopeasti opiskelupaikan vapautumisesta.

Hakijamäärät ja valinnoista tiedottaminen

Hakijoita on ollut aikaisempina vuosina noin 60-200 kpl. Kutsumme haastatteluun noin 40 hakijaa ja valitsemme heistä 20 opiskelijaa eli yhtä paljon kuin mac-luokassa on koneita. Kaikki hakijat saavat tiedon valinnasta tai hylkäämisestä kirjepostilla kotiosoitteeseen.

Opintojen rahoitus

TE-toimisto

 • Oletko vähintään 25-vuotias ja ilmoittautunut TE -toimistoon työnhakijaksi?
 • Hae tukea ennen opintojen alkua TEM621 lomakkeella.

Kela

 • Mahdollisuus opintorahaan, asumislisään ja opintolainan valtiontakaukseen

Aikuiskoulutustuki

 • Työelämässä vähintään kahdeksan vuotta toimineille ja yrittäjille
 • Opintovapaalla opiskeleville
Mainokset